2023. január 01-től érvényes autósokat érintő változások

2023. 01. 02.

Az egyik legfontosabb változás az, hogy ha az autó forgalmi engedélye és a jogosítvány érvényes és szerepel a magyar nyilvántartásokban, többé nem szükséges, hogy azokat mindig maguknál tartsák az autósok. A rendőrség a helyszínen, elektronikusan is tudja ellenőrizni ezeket az igazolványokat. Van azért olyan eset, amikor jó, ha tudjuk az iratok azonosító számait (például egy balesetnél), ezért érdemes azokat lefotózni. 

06B88390-7914-405B-A051-058302BA67D6.png (1.31 MB)
A Magyar Biztosítók Szövetsége hangsúlyozta, hogy ha a közúti balesetben nem sérült meg senki és az érintettek nem tartják szükségesnek a rendőrség értesítését, a felek továbbra is kötelesek átadni egymásnak a sofőr, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat.

A második és egyben sokaknak fájdalmas változás az, hogy erősen drágul az autópályahasználat költsége. Az éves országos matricát személyautókra 49.190 Forintért lehet megvásárolni, a megyei matricák ára 5.720 Forint. A legdurvább a 10 napos és a havi matricák árainál figyelhető meg, az előbbi 3820 helyett 5500, míg utóbbi 5210 helyett 8900 forintba kerül mostantól. A havi matrica így közel 71 százalékkal drágult, a tíznapos pedig 44 százalékkal kerül többe.

autópálya matrica.png (6.93 MB)

További változás, hogy január 1-től Horvátország tagja a schengeni övezetnek, így a határátkelőket megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók. Ez azoknak igen pozitív, akiknek a nyaralásuk célja Horvátország, hiszen mostantól nem fog feltorlódni a vakációzók sora. 

Sajnálatos hír az autós társadalomnak 2023-tól a gépjárműadó növekedése is. A céges járműveknél összevonják a gépjárműadót a cégautóadóval, így utóbbi beleolvad a gépjárműadóba. Azt már tudni lehet, hogy a különadók részeként a cégautóadó jelentősen növekedni fog.

Összességében sajnos nem mondhatni pozitív jogszabály változásoknak a fentieket, de érdemes tisztában lenni ezekkel a gépjárművezetőknek.

autópálya matrica (1).png (10.27 MB)

Balesetmentes, türelmes közlekedést kívánunk mindenkinek, vigyázzunk magunkra és egymásra!

 

Szakértő ügyfélszolgálat
Szakértőügyfélszolgálat
Gyors kiszállítás
Gyorskiszállítás
Biztonságos fizetés
Biztonságosfizetés
Tippek, tanácsok

ab - Autóbirodalom

üzletünk

Nyíregyházán, az autobirodalom.hu autóápolási szaküzletében széles választékban megtalálhatók a járművek tisztításához és ápolásához szükséges autókozmetikai szerek, eszközök, kiegészítő termékek.  Szakértő munkatársaink szívesen adnak ingyenes tájékoztatást, használati javaslatokat, ötleteket a termékekkel, autóápolási folyamatokkal kapcsolatban. 

részletek