Nyáriról - télire

2022. 10. 31.

Nyáriról – télire!

Avagy mit tegyünk a nyári garnitúrával, hogy az tökéletes állapotban legyen, amikor újra szükség lesz rá.

A nemzetközi intézetek előrejelzései alapján az idei tél enyhébb lesz, mint az átlagos hazai telek a Kárpát-medencében.

Különösen a tél első fele ígérkezik a szokásosnál enyhébbnek, míg a tél második felében már inkább átlag körüli lesz a hőmérséklet.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek a téli időszakban erős hidegbetörések, csapadék tekintetében pedig átlagos mennyiségre kell számítanunk.

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha időben felkészülünk, illetve felkészítjük autónkat a télre, hiszen ebben az időszakban nem csak az emberek napjai indulnak nehezebben, hanem az autók is.

Az előző cikkünkben írtunk már a felkészítésről néhány dolgot, amit most csak pontokban szedünk össze emlékeztetőül.

(Ha még nem láttad az előző blog cikkünket, érdemes elolvasni azt is)

- téli szélvédőmosó használata és folyamatos szint ellenőrzés

- ablaktörlő lapátok ellenőrzése, ha szükséges, cseréje

- világítás ellenőrzése, izzók cseréje, ha szükséges

- fagyálló hűtőfolyadék ellenőrzése

thumb_ENQ_NG_138.jpeg (117 KB)

 

Általában a hideg idő beköszöntével jelentkeznek az akkumulátor gyengélkedésének első jelei, ilyenkor az autó nehezebben, legrosszabb esetben egyáltalán nem indul. Élettartamuk  jellemzően 3-5 év, de a jobb minőségűek bírhatnak ennél többet is.

Hogy megelőzzük a bajt, érdemes még az első mínuszok beállta előtt ellenőriztetni az állapotát, ha pedig szükséges, mielőbb beruházni egy újra.

Ha mégis megtörtént a baj és az autó nem indítható, akkor lehet próbálkozni a bikázással.

Ennek megvan a pontos menete, körültekintően kell eljárni, nehogy rövidzárlatot vagy sérülést okozzunk.

Először az autók akkumulátorainak pozitív pólusait kell csatlakoztatni a piros kábellel, majd ezt követően lehet a feketével a lemerült akksi negatív saruját a másik autón csatlakoztatni, letestelni. Az indítózást megelőzően be kell indítani a segítő jármű motorját is és érdemes egy kis gázadással „rásegíteni” a töltésre.

 

auto-akku-toltes-hazilag.jpg (73 KB)

 

A gumik állapotának rendszeres ellenőrzése minden időben fontos, de kiemelt időszaknak számít a tél, amikor váratlanul is lehetnek olyan útviszonyok, ahol egy kopott gumifelületű vagy régi, repedezett kerékkel nem lehet megfelelően közlekedni.

Érdemes még a tartósan hideg időszak előtt lecserélni a nyári garnitúrát, mert azzal hóban közlekedni igen balesetveszélyes.

Arról nem is beszélve, hogy mivel sokan az utolsó pillanatra hagyják ezt a műveletet, a gumisoknál feltorlódó autósok miatt akár több órás várakozással is lehet számolni.

Ne feledkezz meg a pótkerék állapotának ellenőrzéséről sem, nem kell feltétlenül téli gumival felszereltnek lennie, de legalább legyen benne annyi nyomás, hogy fel tudd szerelni és tudj néhány kilométert autózni vele a következő gumiszervízig.

Az sem árt továbbá, ha a kerékcseréhez szükséges szerszámok (pl. emelő, kerékkulcs) rendelkezésedre állnak, ezért nézd meg, hogy minden bent van-e a csomagtartódban.

 

Amikor a nyári garnitúrát készülsz a téli álmomra elrakni, fontos, hogy megfelelően készítsd fel a több hónapig tartó időre, ami azért nagyon fontos, hogy amikor újra szüksége lesz rá, tökéletes állapotban kerüljön vissza az autódra.

Megfelelő ápolással és tárolással meghosszabbíthatjuk a gumiabroncsok élettartamát és lassítjuk az öregedési folyamatot is.

10-Best-Tire-Shines.jpg (58 KB)

 

Először is mossuk meg alaposan a gumikat, lehetőleg használjunk erre a célra készült terméket vagy egy általános tisztítószert (sokan „apc”-ként emlegetik) és valamilyen erősebb kefét, hogy megfelelően tudjuk a tisztítást elvégezni.

Erre kifejezetten alkalmasak az alábbi termékek:

GS gumitisztzítás.png (5.03 MB)

 

Ezt követően a leszerelt kerekek felnijeit tisztítsuk meg (ilyenkor a belső felületen is könnyedén el lehet végezni a folyamatot).

Távolítsunk el minden szennyeződést, ide értve a rátapadt fékport és az esetleges kátrány, aszfalt maradványokat is.

Erre a célra elsősorban olyan pH semleges felnitisztítót ajánlunk, ami a szállórozsdát és a beégett féport is tökéletesen leszedi az összes közúti szennyeződéssel együtt.

Kínálatunkban széles választékban elérhetőek ilyen termékek, a mi nagy kedvencünk ebben a kategóriában a K2 Roton Pro, amely pillanatok alatt eltávolít mindent a felnikről és nem marja meg azokat, hiszem ez egy semleges kémhatású, savmentes termék.

Ha igazán alapos szeretnél lenni, akkor használj autókozmetikai ecsetet vagy kefét a nehezebben elérhető helyeken, mint például a csavarok helyei és a kisebb rések, hajlatok.

A termék a behatást egy lilás-vöröses színelváltozással jelzi, ami olyan lesz, mintha véreznének a felnik.

Ezt követően alaposan öblítsd le a kerekeket és töröld szárazra egy mikroszálas kendővel.

Az igazán ínyenc autópolók kezelhetik a felniket védőbevonattal is, ami a tárolás alatt is megfelelő védelmet biztosít.

Tipp: Elite Detalier Rim Wax - https://autobirodalom.hu/elite-detailer-rim-wax-felni-bevonat-300ml

 

roton pro.png (9.24 MB)

 

Miután a gumik teljesen megszáradtak jöhet egy kifejezetten fontos lépés, az abroncsok ápolása.

Erre a célra is bőséges választékot találsz webshopunkban, de itt is kiemelnék néhány szuper terméket, amiket a legjobban szeretnek a vásárlóink.

 

Fast Black gumi.png (5.16 MB)

 KochChemiePlastStarPSSExteriorPlastic_Rubber1L-1_2000x.jpg (233 KB) 

Ma-Fra Fast&Black: oldószeres gumiápoló és regeneráló spray - https://autobirodalom.hu/fast-amp-black 

Koch Chemie PSS: szilikonmentes külső műanyag és gumiápoló - https://autobirodalom.hu/koch-chemie-pss-plast-star-siliconolfrei-1000ml 

 

Ápolás után a gumifelületeket nem szükséges áttörölnöd, viszont csak úgy helyezd végső tárolási állapotukba, hogy teljesen szárazak legyenek.

Csomagold be egyesével a kerekeket gumitároló zsákba és a lehető legtöbb levegőt nyomd ki belőlük, hogy ne kapjanak párát a tárolás során. Lehetőleg fedett, zárt helyen tárold a gumikat, hogy ne legyenek kitéve nagy hőingadozásnak és közvetlen napsütésnek.

Ha nem felnin vannak a gumik, akkor állítva tárold és időnként forgasd át őket, ha pedig komplett kerekeket tárolsz, akkor egymásra fektetve helyezd el őket.

A leszerelt abroncsokat semmiképp ne akaszd fel vagy fektesd egymásra, mert deformálódhatnak!

 

További fantasztikus ajánlataink a témához kapcsolódóan:

Felnicsomag (1).png (2.36 MB)                               

https://autobirodalom.hu/wheel-guard-kit-a-felni-tisztitasa-es-vedelme

ProElite kerék csomag.png (2.16 MB)

https://autobirodalom.hu/proelite-wheel-kit-kerekcsomag 

Dupla tire dressing csomag.png (958 KB)

https://autobirodalom.hu/ultracoat-quartz-tire-dressing-hidrofob-gumiapolo-csomag-ajandekkal 

16593498765440.jpg (62 KB)

https://autobirodalom.hu/gumiapolo-applikator

81r8XIc0-TL.jpg (428 KB)

https://autobirodalom.hu/fast-amp-black-1459 

16658341587693.png (8.20 MB)

https://autobirodalom.hu/k2-roton-pro-felnitisztito-csomag 

 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE ÉS NOVEMBER HÓNAPBAN

VISSZANYERHETED VÁSÁRLÁSOD ÉRTÉKÉT! cool

 

 

 

 

Szakértő ügyfélszolgálat
Szakértőügyfélszolgálat
Gyors kiszállítás
Gyorskiszállítás
Biztonságos fizetés
Biztonságosfizetés
Tippek, tanácsok

ab - Autóbirodalom

üzletünk

Nyíregyházán, az autobirodalom.hu autóápolási szaküzletében széles választékban megtalálhatók a járművek tisztításához és ápolásához szükséges autókozmetikai szerek, eszközök, kiegészítő termékek.  Szakértő munkatársaink szívesen adnak ingyenes tájékoztatást, használati javaslatokat, ötleteket a termékekkel, autóápolási folyamatokkal kapcsolatban. 

részletek