Hogyan, mivel tisztítsuk, ápoljuk az autónk belső terét?

2022. 02. 04.

Hogyan, mivel tisztítsuk, ápoljuk az autónk belső terét?

Az autó belterének tisztán tartása egy folyamatos és nagyon fontos feladat, hiszen a por és kosz jelenléte ugyan úgy minden baj forrása, mint a fényezésen.

A por dörzshatása itt is koptatja azokat a felületeket, amikkel gyakran érintkezünk, mint például a kormány, a kezelőszervek, az ülések, az ajtókárpit, az ülések, a műszerfal ráadásul elég zavaró látvány egy igényes autótulajdonos számára.

 

A legkifizetődőbb ha rendszeresen porszívózzuk a szőnyegeket és üléseket, illetve tisztítjuk és ápoljuk a műanyag elemeket, ezzel a makacs foltok és kellemetlen szagok kialakulását is megelőzhetjük.

A rendszeresség nyilván függ az igénybevételtől és az évszakok változásától is, de azt nyugodtan mondhatjuk, hogy napi autóhasználat esetén hetente porszívózzuk ki az autót és legalább két hetente tisztítsuk és ápoljuk a műanyag felületeket is.

Komolyabb odafigyelést igényelnek a bőr kárpitok, amik rendszeres ápolás mellett évtizedekig képesek megőrizni újszerű állapotukat, de ha koszosan használjuk őket és nem pótoljuk a bőrből, a napsütés, az UV hatására folyamatosan távozó esszenciális olajakat, gyorsan kiszáradnak és berepedeznek, ami nem túl szép látvány.

 

Gyakran visszatérő jelenség, hogy megkeresnek azzal, hogy ajánljak egy jó műszerfal ápoló terméket.

És legtöbbször kikerekedik az ügyfél szeme, amikor megkérdezem, hogy műszerfal/műanyag tisztító szere van-e? Az is szükséges??? El szoktam mondani, hogy a koszos, poros műszerfalat ápolni olyan, mint a megégett süteményre porcukrot szórni… hirtelen jó megoldásnak tűnik, de attól még rossz lesz az íze és sok értelme nincs.

 

Fontos kérdés az is, hogy matt vagy fényesebb felületet szeretne elérni? Ezt azért nagyban befolyásolja az autó típusa is, illetve ügyfelünk ízlése és a pillanatnyi trendek, de mindenképp olyan terméket ajánlok, ami nem tartalmaz szilikont. A mai modern műszerfalápoló készítményekre általánosságban elmondható, hogy egy antisztatikus, láthatatlan bevonatot képeznek a felületen, ami nem vonzza a port és a legtöbb kellemes illatot is kölcsönöz ideig-óráig.

 

Kezdjünk is neki a takarításnak!

 

Először is pakoljunk ki minden fölösleges kacatot és gyűjtsük össze a felhalmozott szemetet.

Kezdjük egy alapos porszívózással! Nem javaslom, de ha a műszerfalat is porszívózni szeretnénk legyünk óvatosak és a porszívó végét ne tologassuk a felületen, mert csúnyán megkarcolhatjuk, használjunk inkább egy puha belső térre való ecsetet és tereljük vele a port a cső vége felé.

Vegyük ki a szőnyegeket és ne feledjük az ülések alatt és mellett található réseket sem. Ha nagyon alaposak akarunk lenni és van némi műszaki érzékünk, az üléseket is kiszerelhetjük, így a padlókárpitot és a vezetősíneket is gyönyörűen ki tudjuk tisztítani. (Ezt inkább bízzuk autókozmetikusra egy nagyobb teljes belső takarítás keretében)

 

Ha megvagyunk az alapos porszívózással, jöhetnek a műanyag elemek.

 

Ha a port nem porszívóval akarjuk eltávolítani a műszerfalról, mert ugye figyelünk a felületek épségére, inkább használjunk egy jó minőségű mikroszálas törlőkendőt és egy műanyagtisztító szert, esetleg egy apc-t (általános tisztítószer) figyelve arra, hogy, ha ez a termék nem egy azonnali használatra kész (ready to use) dolog, akkor a javasolt hígítási arányokat tartsuk be!!!

Azt javasolom, hogy a tisztítószert ne közvetlenül a megtisztítandó felületre permetezzük, inkább a kendőre fújjuk és úgy oszlassuk szét. Fontos elolvasni a terméken feltüntetett használati útmutatót, amelyen leírják az esetleges behatási időt is.

Az alaposabb munka érdekében és hogy a kisebb rések is tiszták legyenek, használjunk ecsetet. Az már csak hab a tortán, ha kompresszor, akár tornádor is rendelkezésünkre áll, de ezek az átlagos háztartásokban ritkán fordulnak elő.

A megtisztított felületet egy másik, száraz törlőkendővel töröljük át, ami után kezdhetjük az ápolást. Amennyiben egy lúgos tisztítószerrel csináltad a műveletet, az ápolás szükségessége még fontosabb.

Az ápolószert szintén egy száraz mikroszálas törlőkendővel vagy applikátorral vidd fel a felületre, majd ezt is töröld vissza, hogy a felesleget eltávolítsd.

 

A részletekben van az összkép szépsége!

 

Sokszor látok már „kitakarított” autókat, amiken azért vannak hiányosságok.

Néhány példa:

- szépen le van takarítva és ápolva a műszerfal, de a szellőző rostélyok belül porosak

- a kormány meg lett tisztítva, de a kapcsoló karokon áll a zsír és a por

- az óracsoport nehezebben hozzáférhető részei koszosak maradtak

- a visszapillantó tükröt és a szélvédőt nem elég alaposan tisztították meg, csíkos, foltos maradt

- a kezelőszervek gombjai zsírosak maradtak

- a gumiszőnyeg le lett mosva, de nem elég alaposan és a száradás után koszfoltos maradt

- a pedálokat nem lettek letisztítva

- a kardántengelynél nem lett szépen kiporszívózva a nehezebben hozzáférhető részeknél

- a biztonsági öv vastagon koszos

és még lehetne sorolni, pedig higgyétek el, hogy igazán akkor lesz az összkép fantasztikus, ha ezekre a részletekre is odafigyelünk. Nézd végig akár ezen lista alapján, hogy mit hagytál ki és ha ezeket bepótolod, sokkal szebb lesz a belső tér és tartósabb eredményt érsz el.

 

Zárás:

 

Végezetül, ha már a neheze megvan, ne feledkezzünk meg az üvegfelületek és a csillogó dolgok tisztításáról sem. Gondolok itt a krómok, díszcsíkok, kilincsek, kijelzők, óracsoport és fényes műanyagok (zongoralakkok) tisztítására. Természetesen az üveg felületek sem maradhatnak ki, úgymint az első-hátsó szélvédő, oldalablakok, valamint a visszapillantó illetve sminktükrök (melyek jellemzően ujjlenyomatosak).

Ezekhez használjunk pihe-puha mikroszálas (és csak erre a célra használt!) kendőt valamint ablaktisztító szert, (vannak erre a célra fejlesztett szerek). A konyhai papírtörlőt nem javasoljuk mert nagyon porol, valamint a gyenge minőségű mikroszálas is szöszölni fog, belerondítva fáradságos munkánkba.

 

Utolsó lépésként használjunk kellemes autóparfümöt, illatosítót esetleg szagsemlegesítő készítményt, pakoljunk vissza a kocsiba (szőnyegek, gumitálca, fontos dolgok, miegymás). És élvezzük munkánk gyümölcsét: a gondtalan utazást a tiszta autóban.

 

Jó utat kívánunk!                                            

Kert Utcai Autósbolt

4400 Nyíregyháza, Kert u. 15.

+36 70 622 2030                                                                                           www.autobirodalom.hu

Szakértő ügyfélszolgálat
Szakértőügyfélszolgálat
Gyors kiszállítás
Gyorskiszállítás
Biztonságos fizetés
Biztonságosfizetés
Tippek, tanácsok

ab - Autóbirodalom

üzletünk

Nyíregyházán, az autobirodalom.hu autóápolási szaküzletében széles választékban megtalálhatók a járművek tisztításához és ápolásához szükséges autókozmetikai szerek, eszközök, kiegészítő termékek.  Szakértő munkatársaink szívesen adnak ingyenes tájékoztatást, használati javaslatokat, ötleteket a termékekkel, autóápolási folyamatokkal kapcsolatban. 

részletek